7 små sandheder om teknologi

7 små sandheder om teknologi blev lanceret på Twitter d. 9/2-2017. De er også placeret på hjemmesiden for Center for Science, Technology and Society Studies, Aarhus Universitet.

Andersen, L. B. & Lauritsen, P.
2017
Debate contribution
Twitter
7 små sandheder om teknologi

Teknologi fylder stadig mere i den offentlige og politiske debat: Sirikommission, Disruptionråd og en generel opmærksomhed over for f.eks. digitalisering, robotter og kunstig intelligens. Det er både godt og nødvendigt - og vi vil gerne være med. Vores første input er 7 små sandheder om teknologi skrevet ud fra vores humanistiske og informationsvidenskabelige faglighed.

  1. Der findes ingen situationer, hvor teknologi ikke spiller en rolle. Derfor bør man træffe demokratiske, politiske beslutninger om teknologi.
  2. Teknologi er ikke én ting, men mange. Derfor nytter det ikke at diskutere, om man er for eller imod teknologi som sådan.
  3. Teknologier er ikke autonome, men fungerer altid i relation til mennesker, organisationer og samfund.
  4. Teknologier er ikke neutrale redskaber. De er aktive, påvirker vores handlinger og er med til at forme os og vores verden.
  5. Den teknologiske udvikling foregår ikke automatisk. Det er vores ansvar at påvirke udviklingen. Hvis vi svigter, tager andre over.
  6. Enhver teknologi har indbyggede politiske og moralske værdier, og den udtrykker disse, når den bruges.
  7. Et dannet menneske bruger, analyserer og udvikler teknologi.